Noi suntem Nasul Roșu

Noi suntem Nasul Roșu

2017-11-01 11:09:00

Suntem Alina, Dan, Ioana și Tudor, o familie de 2 corporatiști și 2 mici navetiști la București și locuim în Palanca, jud. Prahova, la 45 km de București și 25 km de Ploiești.

Împreună am pus în 2015 bazele unei ferme vegetale în conversie ecologică, numită Nasul Roșu.

Ne-am îndrăgostit de cultivarea legumelor acum 10 ani, când ne-am mutat de la oraș la țară. În timp am învățat, eșuat, învățat din nou și acum am ajuns să fim familiarizați cu tehnica culturii ecologice de legume.

Motivul pentru care am început să ne cultivăm propriile noastre legume în grădină a fost cel mai bun de pe lume, fiica noastră, Ioana. La întrebarea, ce produse sănătoase pot să-i dau să mănânce ca să crească frumos, nu am știut să răspund. Am vrut să-i ofer o hrană pură, simplă și adevărată, făcută chiar de mână noastră. Și am reușit, asa #PurSimpluAdevarat
Acum vreau să te bucuri și tu de aceste legume minunate care înseamna sănătate și gust.

Cultivăm o mare varietate de legume, verdețuri și aromatice, toate din soiuri naturale, nu folosim hibrizi pentru că am căutat ca legumele să aibă gustul bun al copilăriei noastre de la tară, în detrimentul perioadei de valabilitate pe raft. Vrem să punem pe masă celor care ne aleg ca prieteni produse locale, sănătoase și cât mai proaspete.
Încercam să avem o varietate a soiurilor cât mai mare, din pasiune și… curiozitate. Am ajuns să deținem și să cultivăm peste 60 de soiuri de tomate, dar și unele legume din soiuri mai rare: kiwano, busuioc de salată, castraveți albi, maro, fasole violet, vinete de ghiveci, tomate cu fructe de mărimea unui bob de strugure, ardei iuți cu forme ciudate și iuțime pe măsură, dar și altele.

Avem o fermă vegetală de 1,5 ha unde creștem legume și verdețuri, plante aromatice și medicinale, mare parte în aer liber și o mai mică parte în solarii. Ferma este înregistrată la Ministerul Agriculturii ca aflată în perioada de conversie la agricultura eco, iar în 2019 aștept să punem pe perete certificatul de producător de legume ecologice. Noi producem în sistem ecologic din anul 2016, ceea ce înseamnă că suntem responsabili față de plante, resursele solului, mediul înconjurător și cei care se bucură de produsele noastre.

Ne producem propriile semințe din exemplarele cele mai frumoase din soiurile cultivate. Am avut un randament foarte bun la răsărire, ceea ce ne-a încurajat să mergem mai departe. Avem soiuri dragi pe care le creștem an de an și soiuri noi pe care le testăm și introducem în cultură dacă se adaptează la sol, clima și sistemul ecologic. Facem schimburi de semințe cu membrii Eco Ruralis, alți entuziaști, chiar și unii din afară tării.

Avem și o pădure tânăra de salcâm pe care am dedicat-o celor 5 stupi pe care îi avem în gospodărie. Albinele ne ajută la polenizarea florilor legumelor și intenționam să creștem numărul lor atât cât se poate în fiecare an.
Mierea lor este o minune. Albinele provin de la o mănăstire, de la călugări pasionați de apicultură de la care am învățat multe și nu numai despre albine. Credem că suntem norocoși că putem să primim miere de la aceste albine îngrijite cu drag. Albinele nostre vizitează salcâmii, teiul bătrân al vecinei, florile de câmp de iunie și de august, ciulinii de septembrie, iar ciclul se reia cu primele flori de primăvară, cele ale pomilor fructiferi.

Nu suntem străini de domeniu, amândoi suntem medici veterinari, însă viața ne-a purtat pană acum către alte meleaguri profesionale. Acum Dan este student în primul an la Master Horticultură Ecologică la Facultatea de Horticultură din USAMV București, eu, Alină mă voi specializa în marketingul produselor ecologice.

În sistemul eco predictibilitatea este dificilă, sunt ani buni și ani slabi, ceea ce este sigur este că producția este mult mai mică decât în cazul culturii convenționale unde se folosesc hibrizi productivi și diverse substanțe chimice care ajută planta, dar nu ne ajută pe noi.

Vrem să ajutăm comunitatea eco să câștige amploare, e o bătălie greu de purtat cu produsele industrializate, însă nișa eco devine din ce în ce mai relevantă, pentru că suntem noi, cei pentru care sustenabilitatea și responsabilitatea contează.
Îmi pasă de lumea în care trăiesc oameni necunoscuți, cei apropiați, cei dragi, copiii mei și eu.

Știu că trebuie să fim responsabili fată de ceea ce este în afară, dar și înăuntrul familiei noastre și a individului. Într-o lume prea complexă și artificială, am ales să ne întoarcem la simplitate și adevăr.

Vrem să vedem oameni sănătoși și fericiți, iar pentru asta le punem pe masă tot ce este #PurSimpluAdevărat, o promisiune pe care ți-o facem ție acum.


Așteptam să ne cunoaștem și să povestim.

Alina, Dan, Ioana și Tudor Constantinescu

Nasul Roșu | Fermă vegetală în conversie la agricultura ecologică
nasulrosu.ro | +4 0751 041 300
Palanca, Prahova

Postat în Noutati De:

Admin

Comentarii
* Câmpuri Obligatorii

a:
b:
c:
d:
e:
f:
g:
h:
i:
j:
k:
l:
m:
n:
o:
p:
q:
r:
s:
t: